2 січня 2015 р.

ЧИ ВАРТО ПОСЛУГОВУВАТИСЯ ТЕРМІНОМ-КАЛЬКОЮ ВІДКРИТИЙ УРОК?
Сергій Омельчук
Чи варто послуговуватися вітчизняній методиці навчання мови терміном – російською калькою відкритий урок, яким надуживають у фаховому мовленні і науковці, і вчителі? Зокрема, нерідко можна натрапити на формулювання типу Важливою формою методичної роботи вчителя є взаємовідвідування та проведення відкритих уроківГрафік проведення відкритих уроків учителями української мови й літературиСамоаналіз відкритого уроку української мовиВідкритий урок проведено у формі ділової гри та ін.



У контексті лексичної норми зазначимо, що система значень російського слова открытый з його українськими відповідниками не збігається. Порівняймо: рос. открытый вопрос - укр. нерозв’язане питання; рос.открытый характер - укр. відверта вдача; рос. открытое заседание -укр. прилюдне засідання; рос. под открытым небом - укр. просто неба; рос. открытый разговор - укр. відверта розмова; рос. открытый человек - укр. щира людина; рос. открытые двери - укр. відчинені двері; рос. открытая тетрадь - укр. розгорнутий зошит; рос. открытые глаза - укр. розплющені очі та ін.
У значенні «влаштований для загального ознайомлення» російському слову открытый відповідає український прикметник показовий, наприклад: показовий виступ гімнастапоказові змагання з волейболу і, звичайно, показовий урок української мови, на якому вчитель демонструє присутнім колегам й усім запрошеним набутий власний методичний досвід і рівень мовних знань та сформованих практичних умінь і навичок учнів. В українській мові лексемі відкритий слід надавати перевагу в таких значеннях: «нічим не прикритий зверху або з боків» (відкритий автомобільвідкрита сцена), «доступний зорові; нічим не закритий» (відкрита шиявідкрите моревідкрита ранавідкрита позиція), «не таємне» (відкрите голосування).
Тож усім колегам-практикам щиросердно бажаю фахової майстерності в проведенні показових уроків, а керівництву навчальних закладів не уподібнюватися чужомовним зразкам, складаючи графік проведення показових уроків учителями школи та здійснюючи аналіз відвіданих показових уроків.

Немає коментарів:

Дописати коментар