18 січня 2015 р.

ХТО ВОНА, ЛЕГЕНДАРНА МАРУСЯ ЧУРАЙ?
Постать Марусі Чурай оповита «ореолом чарів і загадковості». Але чимало дослідників-фольклористів, незважаючи на відсутність будь-яких  документальних підтверджень, усе ж уважають, що вона - реальна історична особа. Народилася дівчина Маруся приблизно в 1625 році в сім’ї урядника Полтавського козацького полку Гордія Чурая. Батько Марусі разом із гетьманом Павлюком воював проти польської шляхти, потрапив у полон і був страчений у Варшаві десь  1638 року. Маруся складала пісні й сама їх добре співала.
Козацькі полки вирушали в похід з її піснями. Щира й поетична натура, Маруся Чурай полюбила козака Гриця. Той теж мав до неї почуття, але був звичайною, практичною людиною без високих поривань. Його навіть трохи лякали поетичний дар, розум, сила кохання й вірності дівчини. Повернувшись із походу, Гриць, за намовою матері, одружився з іншою, простішою та багатшою дівчиною. Зраджена душа Марусі прагне помсти. Козака знаходять отруєним. Відбувається суд, дівчина на ньому мовчить, нічого не говорить на своє виправдання, хоча, можливо, злочин


стався випадково — Маруся приготувала отруйне зілля для себе… Ця історія дала поштовх для написання українськими письменниками (Г. Квіткою-Основ’яненком, Л. Боровиковським, С. Руданським, О. Кобилянською, В.Самійленком, Л. Костенко та ін.) творів різних жанрів. Найвідоміші пісні Марусі Чурай – «Засвіт встали козаченьки», «Віють вітри, віють буйні», «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці », «Летить галка через балку».

Немає коментарів:

Дописати коментар